Zoeken
  • Heleen Reedijk

Gemak krijgen in ongemak

Bijgewerkt op: 6 jan. 2021
Ik vind het altijd toch een beetje spannend om te starten met een nieuwe opleiding. Ik arriveer als eerste bij de opleiding lijfgericht trainer en coach, fijn dan kan ik even landen. Algauw komen de overige deelnemers binnen. Vanaf een afstandje merk ik al snel dat ik een beeld probeer te vormen van mijn mede 'to be' lijfgericht trainers.


Eén deelnemer valt me op, pratend met iedereen, hoe doet ze dat toch vraag ik me af. En het beeld is gevormd....vanuit de overtuiging dat ze me vast niet aardig vindt omdat ik bij de aanvang wat stiller ben, komen er allerlei gedachten bij me op; zal ik haar gaan pleasen, zal ik haar een genoegen doen of zal ik me aanpassen zodat ik er ook bij hoor?


Ieder mens heeft vanuit zijn jeugd bepaalde ervaringen waardoor je overtuigd raakt dat bepaald gedrag ‘goed’ is. Het is een soort boodschap die je je zelf voorneemt om een ontsnapping te bieden aan een afwijzing. Bijvoorbeeld: genoegen doen, de beste zijn, wees sterk. Je krijgt daar ook vaak de complimenten voor als je dat gedrag laat zien. Je zet dus eigenlijk een ‘masker’ op om geaccepteerd te worden, Dit ‘masker’ kan je lange tijd met je meedragen, totdat je ervoor kiest hiermee aan de slag te gaan en uiteindelijk geen aangepast gedrag meer zal vertonen.


De hele ochtend kijk ik stiekem haar kant op, maar vermijd ik haar in opdrachten. Tot de opdracht komt om iemand op te zoeken die je spannend vind. Kijk elkaar in de ogen zonder te communiceren. Deze opdracht gaat over gemak krijgen in je eigen ongemak. 

Ik stap over mijn angst heen en loop naar haar toe. Ik ga tegenover haar staan en kijk haar aan. Het gevoel in mijn buik zwelt aan, wat een ongemak voel ik nu. Het eerste gevoel zegt me, kijk een andere kant op. Zij voelt vast ook mijn ongemak en zal me daarom afwijzen, zijn mijn gedachten. Vanuit de overtuiging om het mensen naar de zin te maken, vind ik dit een vervelende gedachte. 

Hoe langer we elkaar aankijken, hoe meer het gevoel van ongemak zakt en zie ik pas echt de persoon die voor me staat. Een les die mij weer leert dat zonder communiceren er zoveel te zien en te voelen is, maar door eigen overtuigingen en woorden wordt dit vaak overschaduwd.


Aan het einde van de dag bedank ik haar voor de les die ik tijdens de opdracht kreeg. Weer een stukje gemak gekregen in mijn eigen ongemak. 

55 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven