Zoeken
  • Heleen Reedijk

Leven of overleven?

Leef je om te leven of overleef je in het leven?

In deze blog neem je mee in een stuk van mijn persoonlijke verhaal en hoe ik ervoor koos om te gaan leven in plaats van te overleven.


Nadat mijn lijf een aantal jaar geleden serieus aangaf dat het anders moest, ben ik op zoek gegaan naar mogelijke oplossingen. Toen de arts na een gastroscopie (slokdarm- en maagonderzoek) tegen me zei: "mevrouw, lichamelijk kan ik niks vinden, hoe staat het met uw stressniveau?" was dat de laatste bekende druppel. Natuurlijk wist ik allang dat het niet goed met me ging, eten ging maar moeizaam en ik viel kilo’s af in een paar weken tijd. Raar is dat toch, dat het eerst fout moet gaan en een arts tegen me moest zeggen om het echt serieus te gaan nemen. Ik zat volop in de overleving en had totaal niet geluisterd naar de signalen van mijn lijf.


Mijn lijf gaf al jaren klachten, strakke schouders, nek- en hoofdpijn, ik schreef het toe aan een auto ongeluk van 20 jaar geleden en dacht dat dit erbij hoorde. En de klachten kwamen alleen als ik het druk had, dus met even rust redde ik het wel…. Dacht ik…..


Na het bezoek aan de arts kwam ik in het alternatieve circuit terecht. Mijn voedingspatroon was goed, alleen had ik mijn lichaam dusdanig verwaarloosd dat het geen enkele vitamine meer opnam. Als je veel stress hebt gaan bloed en voedingsstoffen naar je spieren en hersenen om goed te kunnen denken en reageren. Je spijsverteringskanaal heeft rust nodig om goed te kunnen werken. In die ruststand gaan er pas voedingsstoffen naar je spijsvertering. Lichamelijk moest ik afkicken van de suiker… suiker voedt stress, stress voedt een slecht eetpatroon, een vicieuze cirkel. Mijn energie niveau lag op dat moment op 1 (in de categorie 1 tot 5). Dit greep mij zo dat ik besloot om mij hierin te gaan verdiepen.


Daarnaast ging ik aan de slag met een coach en volgde een opleiding tot lijfgericht trainer- en coach. Tijdens deze trajecten werden mijn overlevingsstrategiën steeds duidelijker:

  • Ik moet hard werken -> dan word ik gezien

  • Ik moet aardig zijn -> dan word ik gehoord

  • Ik moet zorgen dat niemand zich zorgen om mij maakt -> dan ben ik niemand tot last

Ook al wist ik dat het niet goed ging, ziekmelding kwam niet in mijn woordenboek voor. Confrontaties ging ik uit de weg, maar kropte op, al deze emoties hadden zich vastgezet in

mijn lijf. Daarnaast was ik gewend dingen alleen op te lossen, vroeg ik geen hulp en maakte ik weinig bespreekbaar.


Meer en meer werd duidelijk hoe ik elke dag hetzelfde patroon aanhield en aan het overleven was. Ik maakte het mezelf alleen maar moeilijker. Ik wist het, maar om er echt iets aan te doen, moest ik zelf verantwoordelijkheid nemen om te veranderen. Niemand anders gaat dit voor je doen, diegene heeft zijn eigen proces om te doorlopen.


Verantwoordelijkheid nemen om uit de overlevingsstand te komen, daarvoor kon ik er nog maar één aankijken, namelijk mezelf. Stap voor stap, inzicht krijgen - onder andere door coaching, stilte, rust, opleiding, lichaamswerk, familieopstellingen -, aan gaan kijken, verwerken en de keuzes daarbij maken, die goed zijn voor mij met alle consequenties en emoties die daarbij horen.


Ook daarin was een oud patroon te zien, alsof ik wachtte op toestemming van iemand. In een familieopstelling werd ook dit patroon zichtbaar en schiep dat een mogelijkheid om een andere keuze te maken. Je eigen weg gaan, je eigen plek innemen, stappen maken betekent ook loskomen van meningen en oordelen van anderen en ouders en je eigen leven gaan leiden.

Het betekent een pad volgen waarop alles voorbij komt en ok zijn met wat er op dat moment is. Mijn lijf is nu mijn beste raadgever, de signalen die het geeft, neem ik serieus. Telkens een laagje dieper zakken in wat zich aandient, een prachtig, waardevol proces. Niet vluchten, niet vechten, niet overleven, maar overgave aan het leven van het leven.

Inmiddels heb ik er mijn werk van gemaakt, door mijn eigen ervaring en opleidingen - op het gebied van lijfgericht- en systemisch werk, waaronder familieopstellingen - te combineren, begeleid ik nu anderen in hun proces, door een stuk mee te lopen en dichter bij hun kern te laten komen. Telkens weer word ik geraakt door hetgeen we meenemen van oudsher en hoe waardevol het is om dat te gaan aankijken, verwerken en te accepteren van hetgeen wat er was, zodat er ruimte komt om de toekomst vanuit het nu vrij in te kunnen vullen.

24 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven