Zoeken
  • Heleen Reedijk

Mediteren, het lukt me niet....


Mediteren is hip, je hoort er veel mensen over en het is vaak in het nieuws. Iedereen zou moeten mediteren, het levert je zoveel op. Maar hoe doe je dat dan? Uit ervaring kan ik je vertellen dat het mij aan het begin heel veel frustratie heeft opgeleverd. Ik begon er telkens weer aan maar het lukte me maar niet. Van alle mogelijke apps en tips heb ik er velen uitgeprobeerd, maar de rust waarover men sprak, die vond ik maar niet.


Training mindfulness

Mijn eerste stap op het meditatie pad vele jaren geleden, was een training mindfulness. Ik begon eraan omdat ik toch wel erg druk was, veel aan mijn hoofd had en had gehoord dat mindfulness de oplossing was.


Elke dinsdagavond in de sportschool met een groep gelijkgestemden kregen we ‘les’ in mindfulness. Vormen als loopmeditatie, proef een rozijn, zitmeditatie, ligmeditatie, alles kwam aan bod. De rozijn werd nog een apart verhaal. De eerste keer slikte ik de rozijn binnen 5 seconden door, dat was dus niet de bedoeling!


Tussen de lessen door kregen we opdrachten mee voor thuis. Eén van de opdrachten was een begeleide bodyscan van 45 minuten. Het eerste wat mij gebeurde als ik ging liggen met een rustgevende stem op de achtergrond was in slaap vallen….. En dat elke dag van de week. Niet echt bemoedigend…..


Nieuwsgierig

Je raadt het al, de mindfulness lessen waren geen groot succes. Maar toch, ergens was mijn interesse wel gewekt. Op één van de dagen had ik een probleem op mijn werk waar ik de oplossing maar niet van kon vinden. Met het probleem in mijn hoofd ging ik naar de bijeenkomst… tijdens één van de meditaties, in de stilte, was daar opeens het pasklare antwoord. Ik was verbaasd, hoe kon het zijn dat ik de hele dag had nagedacht over een oplossing en er in de stilte het antwoord er ineens wel was……

De juist vorm vinden

Ik modderde een beetje aan, dan had ik periodes waarin ik heel actief oefende, gevolgd door periodes waarin ik nog geen minuut aan meditatie dacht. Ik zocht het in hardlopen, ook daarin kreeg ik een soort van rust, maar pushte mezelf tot de limit om een doel te halen. Ik bezocht een meditatiegroep, misschien was dat de oplossing voor mij. Helaas ook dat was geen succes, het ontbrak me aan het doorzettingsvermogen en discipline om wekelijks deel te nemen. De wens naar ‘echte’ rust in mijn hoofd bleef. De wens om te mediteren ook, echter de juiste vorm kon ik op dat moment nog niet vinden.


Hoe het me wel lukte om te komen tot een vorm die bij mij past en die ik nu bijna dagelijks gebruik, lees je in mijn volgende blog. Daarin geef ik je ook mijn persoonlijke tips.

11 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven