Zoeken
  • Heleen Reedijk

Moeten we altijd alles zeker weten?

Bijgewerkt op: 6 jan. 2021

Steeds vaker kom ik in contact met mensen die de zekerheid van een vaste baan, een relatie of status hebben achtergelaten. Het zijn mensen die ergens het gevoel hadden dat er ergens iets niet klopte. Ze geven toe aan het gevoel en gaan op zoek naar het ‘juiste’ pad. Allemaal hadden en hebben ze het vertrouwen dat het de enige juiste keuze is om te maken. Ze maken die keuze niet van de ene op de andere dag. Er gaat veel twijfel aan vooraf en uiteindelijk nemen ze de stap. Meestal niet rationeel, maar vanuit gevoel. Wisten ze zeker dat dit de juiste keuze was? Was het volledig onderbouwd? Vaker niet dan wel.  Een sprong in het diepe. 


De omgeving vindt daar meestal ook iets van. Wauw stoer! Of ik zou wel willen maar ik kan het niet., want …. (vul zelf maar in). Of weet je het wel zeker? Kijk eens naar wat je allemaal opgeeft. 


Eerst zien, dan geloven

In het Westen zijn we opgevoed met de stelregel: eerst zien, dan geloven. We krijgen dit van jongs af aan mee vanuit onze ouders en in het onderwijs. Je moet voor jezelf kunnen zorgen en vaak is dat gekoppeld aan een goede baan, relatie of sociale status. In de Oosterse wereld is het juist andersom: eerst geloven, dan zien. Deze zienswijze is totaal tegenovergesteld van hoe wij onze wereld willen vormgeven. Zien komt vanuit het rationele, vanuit het hoofd. Geloven komt vanuit het hart en vertrouwen. Geloven brengt onzekerheid, zien brengt zekerheid en geruststelling. 


Wat wil je zien?

Met eerst zien hou je controle, je wordt immers bevestigd dat het zo is, dus weet je het zeker. Je ziet wat je wilt zien, vaak omdat je daarnaar op zoek gaat. Het blijft binnen je eigen opvattingen en overtuigingen. Je hoofd gaat op zoek naar wat je wilt zien. 

Waar je aan voorbij gaat, is dat er nog zoveel meer mogelijkheden zijn, als je je open kan stellen, over kan geven en vertrouwen kan hebben dat hetgeen je dan op je pad tegenkomt het juiste is. En dat is niet altijd hetgeen je het liefste wilt, er komt van alles op je pad, ook de minder leuke dingen. Blijkbaar heb je daarin dan iets te leren. 


Buiten de comfortzone

Vorig jaar stapte ik uit de zekerheid van een baan in loondienst en het pad op van zelfstandig ondernemer. Een keuze die mij veel leert en brengt. Misschien heb je nu de vraag: wordt dan alles geweldig en leuk? Nee, uit eigen ervaring kan ik je vertellen dat niet alles geweldig en leuk is, ook daarin zijn er pieken en dalen. Is het spannend? Dat is het zeker, omdat je niet weet wat je tegenkomt en je paden in loopt of soms in moet lopen die je nog niet kent. Het principe eerst geloven, dan zien, helpt hierbij. Het brengt je altijd verder dan waar je nu staat, ongeacht de keuzes die je wel of niet maakt. Je ontdekt, je wordt bewust, je krijgt inzicht en daardoor leer en groei je.  
25 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven