Zoeken
  • Heleen Reedijk

Teamperikelen! Hoe het ook anders kan!Je bent hard aan het werk voor een project, je hebt met je collega’s een deadline die rap dichterbij komt. Het is een grote klus maar als jullie er allemaal hard aan trekken, dan gaan jullie het redden. Je begrijpt niet helemaal hoe iedereen het doet. De één zie je heel de dag hard zwoegen, terwijl de ander ook rustig een praatje maakt een collega. Jullie hebben met elkaar een afspraak dus je vertrouwt erop dat iedereen zijn verantwoordelijkheid neemt en dat het goed komt.


Een paar dagen voor de deadline hebben jullie een overleg, iedereen staat er positief in. Het komt goed. De dag voor de deadline beginnen er een aantal collega’s te piepen. Ze gaan het niet redden.


Vrijwel direct schiet er een collega in de aanval. Jullie ook altijd, had dan dit of dat gedaan. Logisch dat jullie het niet redden. De collega’s die het niet redden, verdedigen zich…. Ja maar dit moest even tussendoor, het is ook veel te veel werk…..en bedenk er nog maar een paar. Automatisch springt er ook een collega op die gaat bemiddelen tussen de twee partijen. En jij zit er tussen. Je voelt aan alles dat er ergens iets niet klopt en dat jullie altijd in deze discussie belanden.


Onbewust is het team in een patroon belandt. In een soort muizenrad waarin iedereen dezelfde kant oploopt, de aanvallers, de slachtoffers en de bemiddelaars.

Iedereen heeft hierin zijn rol al gepakt voordat men zich er bewust van is welke rol dat eigenlijk is. We houden onbewust een patroon in werking, omdat het ook een soort van veilige haven is. Pas als je uit het patroon kan komen, zullen er zaken gaan veranderen. Je moet dus letterlijk uit het muizenrad stappen, daar is moed voor nodig!


Voordat je eruit kan stappen, zal je eerst moeten inzien welk patroon er eigenlijk geldt. Pas als je dat kan zien, kan je verandering aanbrengen. Dat betekent soms letterlijk op een afstand gaan staan en kijken wat er gebeurt.


Het gevoel in je lijf helpt je hier altijd bij. Ga eens op een afstand staan, haal diep adem en voel eens wat je voelt. Voel je kramp in je buik? Grote kans dat er meerdere in de ruimte zijn die dat ook hebben. Maak het bespreekbaar, pas dan gebeurt er iets. Als niemand de verantwoordelijkheid neemt, zal het systeem niet veranderen. Heb moed, heb lef, voel je lijf en ga ermee aan de slag!


6 keer bekeken
Contact

© 2018 by Deer Coaching

  • LinkedIn Social Icon
  • Black Instagram Icon

Postadres:

Deer Coaching & Training

Future Dome Breda

Nassausingel 26 L2 024

4811 DG  Breda

Bezoekadres:

Kloosterlaan 172

4811 EE  Breda

​​

Tel: 06 - 23226410

info@deercoaching.nl